Garantie / Plantverzorging

U heeft een tuin aangelegd gekregen of krijgt deze nog aangelegd door Bart Botter Grondverzet en Groenvoorziening. Om de tuin zo optimaal mogelijk te houden heeft deze toch enigszins onderhoud nodig. Dit kunt u zelf doen, of u kunt ons er periodiek voor inhuren (voor bijvoorbeeld voor- en najaarsbeurten).

Omdat ons vaak wordt gevraagd hoe wij de bomen en planten verzorgen en zo mooi houden vindt u hieronder wat informatie en tips.

Planten zijn levend materiaal. Ze hebben verzorging, voedsel en water nodig om in optimale conditie te blijven. Een plant die verplaatst is heeft altijd een periode nodig om zich te herstellen. De wortels zijn beschadigd en de plant zal de eerste tijd gebruiken om nieuwe wortels te maken. Tijdens deze herstelperiode maakt een plant klein blad en groeit nauwelijks. De groei komt pas in het tweede of derde jaar na aanplant. Bladhoudende heesters en naaldbomen kunnen op het verplanten reageren door oude bladeren en naalden te laten vallen. Alle energie gaat naar het herstel van de wortels en naar het jonge schot. De plant zal veel op zijn reserves teren.

Tijdens het kweken wordt er door de kweker alles aan gedaan om deze reserves optimaal te krijgen. Er zijn echter periodes dat de natuur wel erg veel van de plant vraagt. In deze periodes verlangt de verzorging extra aandacht van u. Te laat ingrijpen betekent vaak terugslag in de groei, bladval, en verdroging en kan zelfs leiden tot het afsterven van de plant.

Hagen

Een druppelleiding bij net geplante hagen is de manier om direct bij de kluit water te geven. Zet deze in het voorjaar wekelijks een nacht aan of geef met de hand water. In de zomer, bij erg warm weer (boven de 27 graden) twee maal per week de druppelleiding aanzetten. Kluiten goed vochtig houden. Later in de zomer afbouwen naar eens per twee weken, tot eens per maand in het najaar. Sproei hagen in extreem warme periodes en op droge dagen met veel wind ’s avonds nat. Niet in de zon anders kan het blad verbranden. In de winterse rustperiode hebben ze geen extra water nodig, er valt dan genoeg. Maak de kluiten wel direct na aanplant éénmalig goed vochtig.

Bladverliezende  planten

In de winter, wanneer het blad eraf is, hebben deze planten geen extra water nodig. Zodra het blad aan de bomen komt hebben ze juist wel water en verzorging nodig. Bomen, in het najaar of winter geplant, hebben in het daaropvolgende voorjaar en zomerseizoen, veel water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Normaal volstaat het om een maal per week water te geven. Beter een keer per week veel water dan elke dag een beetje water.

Coniferen  en  bladhoudende heesters

In de winter is het niet nodig om water te geven. Maak de kluit wel direct na aanplant éénmalig goed nat. In het voorjaar en de zomer wekelijks bij de kluit water geven. Sproei in extreem warme periodes en tijdens warme dagen met veel wind de planten ’s avonds nat. Maak van groenblijvende heesters alleen de kluit nat, niet het blad. Wanneer deze te lang nat blijven kan dat bladval en schimmels veroorzaken. Zorg dat de kluiten vochtig blijven.

Planten in pot  gekweekt

Geef deze planten in het voorjaar en de zomer direct bij de kluit voldoende water. Bij warm weer in de eerste periode na het planten dagelijks en vervolgens langzaam afbouwen.

Voor alle planten geldt dat ze op regenachtige dagen in de zomer minder water nodig hebben. Ze verdampen ook minder. Echter, de meeste zomerse buien maken alleen de bovenlaag van de grond vochtig. Het water dringt niet door tot de kluit. Grote kluiten moeten toch, ondanks de regen, extra water direct bij de kluit krijgen.

Uit onze ervaring als hovenier weten we, dat op zware grond niet het gebrek aan voeding, maar vaak slechte afwatering en het met een goede bedoeling overvloedig water geven aan pas geplante gewassen, oorzaken van uitval zijn.

Garantie

Op alle bomen die aangeschaft zijn in de periode van 1 oktober t/m 15 juni (als u ze bladloos bij ons aanschaft) vervalt de groeigarantie na 15 juni! Als u twijfelt of uw boom het wel goed doet is het verstandig om dit tijdig aan ons te melden. Wij gaan er anders vanuit dat de boom goed aangeslagen is.

Na aanplant verlangt een boom goede verzorging: voorkom uitdroging! Natuurlijk zijn er meer aspecten waar u rekening mee dient te houden bij het planten van bomen (zie ook het ‘plantadvies’). Feit is dat als u bij ons bomen in

pot koopt die het goed doen, deze het in principe bij u in de tuin ook goed moeten doen. Vanaf het moment van levering is dit uiteraard uw verantwoording.

Op vaste planten e.d. geven wij een garantie van één groeiseizoen mits de beplanting goed is onderhouden zoals hierboven is beschreven.

Geen garantie

Wij geven geen garantie op schade aan beplanting die is ontstaan door vorst (tenzij anders is aangegeven). Geen enkele boom of vaste plant is onbeperkt winterhard. Hier spelen ook externe factoren een rol, denk hierbij aan de standplaats. Staat de boom of plant, welk soort dan ook, volop in de wind of in te vochtige grond, dan is hij extra kwetsbaar. Met name bij de mediterrane beplanting is dit van groot belang; zelfs na meerdere jaren met relatief zachte winters kan een daarop volgende strenge winter leiden tot uitval van deze bomen.

Op beplanting met naakte wortels aangeleverd rechtstreeks van de kwekerij, geven wij geen garantie. Dit gaat bijvoorbeeld om wortelgoed van haagbuxus, haagbeuken, haagtaxus etc. Indien de kweker besluit wel garantie te geven dan zullen wij dit uiteraard naar u doorzetten.

Vraagt u dus van te voren of u wel of geen garantie heeft.